Friday, July 8, 2011

PELAJARAN 14: SEMBELIHAN


Pengertian
Mematikan binatang yang halal dimakan dengan cara memutuskan urat halkum dan marih menggunakan alat yang tajam dengan niat kerana Allah
Hukum sembelihan adalah wajib
Rukun dan syarat sembelihan

Rukun
Syarat


1
Penyembelih
1. Islam
2. Tidak dalam ihram Haji atau Umrah
3. Berniat
2
Binatang yang disembelih
1. Halal dimakan
2. Mati dengan sekali sembelihan
3. Putus urat halkum dan urat marih
3
Alat sembelihan
1. Benda tajam kecuali gigi, tulang, kuku, rambut dan tali


Perkara-perkara sunat ketika sembelihan
1. Menyebut nama Allah sperti lafaz ‘Bismillah’
2. Salawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w
3. Menyembelih bahagian pangkal leher
4. Menghadapkan binatang ke arah kiblat
5. Mengguna alat sembelih yang paling tajam
6. Menyembelih di siang hari

Perkara-perkara makruh ketika sembelihan
1. Guna alat atau pisau yang tumpul
2. Menampakkan alat sembelihan kepada binatang yang hendak disembelih
3. Mematahkan leher binatang sebelum nyawanya hilang
4. Tidak membaca ‘Bismillah’
5. Menghadapkan binatang yang disembelih bukan ke arah Kiblat
6. Melakukan sembelihan di hadapan binatang lain yang hendak disembelih

Bahagian yang haram dimakan daripada binatang sembelihan
1. Darah kecuali hati dan jantung
2. Ketumbuhan antara kulit dan daging
3. Pundi kencing

Hikmah sembelihan
1. Mematikan binatang dengan cepat dan selamat
2. Mengeluarkan darah binatang sembelihan dengan cepat
3. Memastikan daging yang dimakan bersih dan bermutu
4. Untuk menjaga akidah
5. Penghormatan ke atas makhluk ciptaan Allah
6. Binatang mati kurang terseksa berbanding cara lain
7. Membezakan daging halal dan daging haram
8. Daging yang tidak disembelih mudah reput dan busuk


No comments:

Post a Comment